Beskrivningsbild

Beskrivningsbild
Kontakta mig på danielgiertz caspianandmiranda com

Sökning

Om du har hittat den här bloggen genom att googla och inte förstår varför du fick upp den här bloggen, så skriv det du sökte efter i sökrutan nedan, så hittar du det förmodligen.

Sök i den här bloggen

lördag 24 september 2011

Förtryck inte änkan och den faderlöse!

"Förtryck inte änkan och den faderlöse" (Sak 7:10, 2 Mos 22:22)

Centerpartiets stämma beslöt i dag att förkasta arbetsgruppens förslag att individualisera föräldraförsäkringen. Dessutom beslöt man att arbeta fram ett annat förslag gällande föräldraförsäkringen fram till stämman 2013. Bra! Både att de förkastade förslaget och att de ska komma med ett nytt.

Anledningen till att jag inledde med citatet att man inte ska förtrycka änkan och den faderlöse är att jag tänker på de barn vars fäder har stuckit, och inte tänker ta mer ansvar än att betala underhåll, och på de barn som har okänd fader. Det här förslaget hade missgynnat "änkan och den faderlöse". Att tala om försäkring är dessutom vilseledande. Försäkrad blir man mot något som man inte rår för (som sjukdom och arbetslöshet), medan föräldraskap vanligtvis är planerat. Den enda som inte rår för sin situation är barnet, och därför bör föräldraförsäkringen vara en försäkring att barnet ska få ett visst antal dagar av föräldrarnas tid. (Och just de graviditeter där fadern är okänd, är graviditeter som vanligen inte är planerade, så just de fall där man med rätta kan tala om försäkring även för modern, är de fall som missgynnar den försäkrade.)

Å andra sidan är många fattigpensionärer kvinnor som tagit ut för mycket föräldraledighet, och därför inte samlat tillräckligt med pensionspoäng. Därför står änkans intresse mot den faderlöses i detta fall.

Bra att partistyrelsen ska se över frågan en gång till, och jag hoppas att det nya förslaget kommer vara ett system som inte kommer att slå mot änkan eller den faderlöse.

Läs om jämställdhetsprogrammet som antogs på stämman.

Uppdatering: Jag kom att tänka på en grej. Sak 7:10 säger i sin helhet "Förtryck inte änkan och den faderlöse, invandraren och den fattige. Tänk inte ut onda planer mot varandra." (Bibel 2000). På stämman förkastades individualiseringen av Föräldraförsäkringen, "check" på änkan och den faderlösa, sedan antogs ett integrationsprogram, "check" på invandraren. Dessutom beslöts att verka för att utreda finansiering av framtidens välfärd, göra det lönsamt att gå från långvarigt bidrags- beroende, och ge samhällslön till permanent arbetsoförmögna, "check" på den fattige. Vad gäller "tänk inte ut onda planer mot varandra", så tror jag inte att de som röstade för individualiseringen, eller förlorade andra omröstningar, sitter och planerar hämndaktioner, så vi kan nog bocka av den punkten också. Där prickade de in hela Sak 7:10. Lite kul, tyckte jag.

Tidningar som skriver om beslutet:

Aftonbladet, Arbetarbladet, E24, Corren, Dagen, Dagens Nyheter, Göteborgsposten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Kuriren, Ltz, Metro, Nerikes Allehanda, Norrländska Socialdemokraten, Nyhetspressen, Östersundsposten, Smålandsposten, Sundsvalls Tidning, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Sydsvenskan, Västebottenskuriren, Västerbottens Länstidning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar