Beskrivningsbild

Beskrivningsbild
Kontakta mig på danielgiertz caspianandmiranda com

Sökning

Om du har hittat den här bloggen genom att googla och inte förstår varför du fick upp den här bloggen, så skriv det du sökte efter i sökrutan nedan, så hittar du det förmodligen.

Sök i den här bloggen

fredag 18 november 2011

Bra initiativ

Idag har Dagens Nyheter en debattartikel om att andra lärare än de som undervisar eleverna, ska bedöma och betygsätta dem. Även SVD skriver om saken. Borde ha ansetts som självklart från första början. Dessutom bör eleven vara anonym för den som sätter betyg. En lärare som betygsätter elever, betygsätter i viss mån även sig själv och skolan, och fördomar kan spela in.

- Rektorer pressar lärare att ge fördelaktiga betyg, enligt ordföranden för Lärarnas RiksFörbund.

- Man har gjort en studie i USA, där flera olika lärare fick rätta en och samma uppsats. Enda skillnaden var att vissa fick höra att uppsatsen skrivits av någon med ett White trash-namn, andra att de skrivits av någon med ett namn vanligt bland icke-Wasps, och andra att de skrivits av någon med ett namn som är vanligt i amerikanska medel- och överklassen. Den sistnämnda gruppen satte högre betyg än de andra två.

- Enligt Filippa Mannerheim var det en gymnasieklass på 32 elever, där många hade fått G för ingenting på högstadiet, och när Mannerheim gav 15 av dem IG (vilket hon hade belägg för att de skulle ha), kallade föräldrarna henne rasist och psykopat.

Anonyma tentor löser problemet med pressande rektorer, pressande elever och elevföräldrar, fördomar, fördomsanklagelser och curlingbetyg.

Uppdatering: Nu skriver även Rasmus Törnblom, Mattias Hallberg, utbildningsutskottet, Mikael Damberg, Carin Stenström och Stefan Caplan om saken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar