Beskrivningsbild

Beskrivningsbild
Kontakta mig på danielgiertz caspianandmiranda com

Sökning

Om du har hittat den här bloggen genom att googla och inte förstår varför du fick upp den här bloggen, så skriv det du sökte efter i sökrutan nedan, så hittar du det förmodligen.

Sök i den här bloggen

torsdag 17 november 2011

Transparens i alla seriösa aktörers intresse

Per Kågesson skriver i DN om kontroll av skattefinansierade privata aktörer. Det är givetvis välkommet. Om jag hade haft en privat vårdcentral som skött sig bra, hade jag givetvis oroats av Carema-skandalen, då detta skapar misstankar mot hela branschen. Eftersom jag inte hade velat förlora kunder, hade jag välkomnat externa granskningsprogram. Därför kommer det här säkert att lösa sig på något sätt.

Vi kan jämföra med religiösa organisationer i USA. Ideella organisationer är skattebefriade i Sverige och i USA, men de måste redovisa vad de gör med pengarna, så att skattemyndigheterna vet att de inte missbrukar systemet. Då USA har en väldigt stark religionsfrihet, behöver religiösa organisationer inte ens göra det. Detta skapar en möjlighet att ha allsköns ministries där mycket pengar går ner i de egna fickorna. Seriösa pastorer och organisationer ser för trovärdighetens skull till att det finns transparens, exempelvis genom att skicka redovisningar till Skatteverket fast de inte är skyldiga att göra det. (Se kapitel 4 i James Randis bok The Faith Healers, utgiven av Prometheus Books.) Andra åtgärder man kan ta, finns listade här.

Det är skillnad mellan vanvård av människor och vanvård av ekonomi, så det går inte att kopiera rakt av, men något motsvarande kommer säkerligen att ordnas här.

Följ ordväxlingen i ämnet, mellan Dagens Samhälle och Dagens Nyheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar