Beskrivningsbild

Beskrivningsbild
Kontakta mig på danielgiertz caspianandmiranda com

Sökning

Om du har hittat den här bloggen genom att googla och inte förstår varför du fick upp den här bloggen, så skriv det du sökte efter i sökrutan nedan, så hittar du det förmodligen.

Sök i den här bloggen

tisdag 11 december 2018

Skydda din hårddisk

Du har säkert många års erfarenheter i din dator. Ändå kanske du inte har tänkt på vad som skulle hända om din hårddisk skulle krascha, om din dator skulle bli stulen eller om virusspridare låser din dator och kräver en lösensumma för att låsa upp den. När man betalat summan, är det dessutom inte säkert att de låser upp den som de lovat. Därför ska jag nu skriva hur man tar backup, hur man skyddar sig mot att hårddisken kraschar, hur man skyddar sig mot virus och vad man gör om hårddisken ändå har kraschat utan att man har tagit backup. Jag ska dessutom skriva om hur man håller sig uppdaterad om när det senaste operativsystemet till ens dator kommer, så att man kan uppdatera sin dator då.

Hur man tar backup

Man kan spara hela sin hårddisk i ett moln, eller så har man en backup-maskin. Personligen har jag erfarenhet av att spara i en maskin. Det är lite riskabelt, för om huset skulle brinna ner eller man skulle råka ut för inbrott där de tar både datorn och backupen, står man där utan backup. Om man ändå väljer den lösningen, så köper man en extern hårddisk i en databutik. Apples Time Capsule eller en hårddisk från LaCie eller Seagate, kan man välja.

Hur man skyddar sig mot att hårddisken kraschar

För att hindra att hårddisken kraschar, måste man regelbundet kolla kvaliteten på den. Om man har en Mac, gör man som det står här. Om man har PC, gör man som det står här. Då får man meddelande om hårddisken är sliten och bör bytas ut, dels för att den är seg och dels för att den kan gå sönder när som helst. Man kan lägga in i sin egen Google-kalender eller papperskalender att man ska göra det en gång i månaden, eller man kan gå med i det här Facebookeventet och få en påminnelse varje månad.

Hur man skyddar sig mot virus

Man kan dels ladda ner ett bra antivirusprogram, dels göra så att när man besöker en sida som kan försöka lägga in virus, så kollar man först den sidan på Nortons hemsida om de varnar för den.

När hårddisken har kraschat och man inte har tagit backup

Jag inser ju att en del kommer att hitta den här posten när de googlar för att deras hårddiskar redan har kraschat och de vill veta vad de ska göra.

Det första du ska göra, är att gå till en databutik som gör en koll. Antingen kan de laga hårddisken för cirka 2 000:- eller så måste de hänvisa till Ibas, som då kommer att ta 10 000:- för att laga hårddisken, alternativt att de inte heller kan laga den. När du har lämnat in datorn i databutiken, får du senare ett meddelande om hur det har gått. Om de inte berättar i telefon eller i mailet hur det har gått, så fråga, så att du vet, redan när du går till butiken. Om du blir tvungen att skicka till Ibas, vill de att du inte skickar hela datorn till dem, utan bara hårddisken. Du tar då fram en låda och fyller den med något stötdämpande, likadant som du hade gjort om du skulle skicka ett ägg med posten. En hårddisk är nämligen som ett ägg, med den skillnaden att om du tappar ett ägg, går det sönder på utsidan, medan hårddisken går sönder på insidan. Skadan är lika illa, men syns inte med blotta ögat. Ibas rekommenderar att man använder tidningspapper, men jag använde plastpåsar när jag skickade till dem. Du kommer till butiken och då ber du dem att ta ut hårddisken ur datorn. Du har redan betalat cirka 500:- för att de ska kolla status på hårddisken, så då får det ingå i priset att de tar ut den ur datorn också. De slår då in den i en speciell sorts plast, som skyddar hårddisken från statisk elektricitet. Du har tagit med dig lådan till butiken, så att du inte ska riskera att ha sönder hårddisken på vägen hem, så du lägger hårddisken i lådan med en gång. Därefter skickar du hårddisken till Ibas enligt deras instruktioner.

Hur man håller sig uppdaterad om när operativsystemet bör uppdateras

När det kommer en ny version av ens operativsystem, är det alltid någon som nämner det på Wikipedia, alltså Wikipedia-artikeln om Mac OS eller Windows. Man kan skaffa sig ett konto på Wikipedia för att kunna följa artiklar, eller så kan man följa dem på Visual Ping.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar