Beskrivningsbild

Beskrivningsbild
Kontakta mig på danielgiertz caspianandmiranda com

Sökning

Om du har hittat den här bloggen genom att googla och inte förstår varför du fick upp den här bloggen, så skriv det du sökte efter i sökrutan nedan, så hittar du det förmodligen.

Sök i den här bloggen

fredag 26 oktober 2012

Att rabbla gudanamn

Inger Forssell skriver i Dagen att en pingstvän har efterforskat ursprunget till ett ord som en yogalärare uppmanat gymnasieelever i Skellefteå att mantra. Han kom fram till att det är ett hinduiskt gudanamn. "att ligga och rabbla indiska gudanamn är nog inte en aktivitet som skolan vill stå bakom" skriver Forssell.

Några reflektioner:

1. Varför inte låta eleverna välja själva om de vill mantra "Vishnu" eller "Jesus" eller "demokrati" eller "solidaritet" eller "Centerpartiet" eller "Lady Gaga"?

2. Spelar det egentligen någon roll vilka namn man säger? "Inger" är ett namn som är kopplat till den fornnordiske guden "Ing". Uttalar Inger Forssell sitt eget namn? Detsamma gäller alla andra namn som innehåller "ing" (Ingrid, Ingvar, Ingegerd, Ingmar). "Åsa" betyder "asagud". "Musik" har att göra med musor, "erotik" med guden Eros, "amorös" med guden Amor, "kronisk" och "kronologisk" med tidsguden Kronos. Planeterna är uppkallade efter romerska gudar. Listan kan göras längre.UPPDATERING: Nu uttalar sig även Lars Johansson om gudanamn utan att gå in på hur många andra ord i Sverige vi använder som är gudanamn.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar