Beskrivningsbild

Beskrivningsbild
Kontakta mig på danielgiertz caspianandmiranda com

Sökning

Om du har hittat den här bloggen genom att googla och inte förstår varför du fick upp den här bloggen, så skriv det du sökte efter i sökrutan nedan, så hittar du det förmodligen.

Sök i den här bloggen

torsdag 11 oktober 2012

Varför översätta "Allah" med "Gud"?

En anonym skribent har skrivit den här insändaren i Dagen. Där står det "Varför översätter man i svenska medier namnet Allah med ordet Gud? När man ser och hör i tv-nyheterna att någon ropar Allah akbar så står det översatt som ”Gud är stor”. Det ska översättas korrekt som det heter; Allah är stor. Är det månne experterna på dialog, mångfald och tolerans som vill synkronisera dessa två ord i människors sinnen?"

För det första heter det inte "Allah akbar" utan "Allahu akbar". För det andra: "Allah" ska översättas med "Gud" för att det är det arabiska ordet för "Gud", helt enkelt. Det är en klintbergare att "Allah" skulle vara ett namn på muslimernas gud. Ordet är en assimilation av "al ilah" där "al" betyder "the" (alltså bestämd form) och "ilah" betyder "gud", alltså "Guden". Se sidorna 43-56 i Peter Ljunggrens bok Mina muslimska vänner för källa. När en kristen arabisktalande talar om Gud eller när en arabisktalande ateist säger att hen inte tror på Gud, använder hen ordet "Allah". Detsamma gör anhängare av naturreligioner. Apg 2:11 säger "vi som är judar eller proselyter, kretenser eller araber - vi hör dem tala på vårt eget språk om Guds väldiga gärningar". Vilket ord tror insändarskribenten att de som talade om Gud på arabiska använde, om de inte använde ordet "Allah"?

Insändaren avslutas med "I detta fall går monoteismen inte att acceptera. Bibelns Gud övergav inte sin älskade Son efter hans seger på Golgata för att sedan ge människorna en ny frälsare 600 år senare. Jesus är Bibelns Guds Son, Alfa och Omega, världens hopp till frälsning!" Man undrar vad insändarskribenten tror att ordet "monoteism" betyder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar