Beskrivningsbild

Beskrivningsbild
Kontakta mig på danielgiertz caspianandmiranda com

Sökning

Om du har hittat den här bloggen genom att googla och inte förstår varför du fick upp den här bloggen, så skriv det du sökte efter i sökrutan nedan, så hittar du det förmodligen.

Sök i den här bloggen

fredag 26 april 2013

Dagens i-landsproblem

Ibland när någon beklagar sig över något, svarar någon annan "det där är ett i-landsproblem". En sådan invändning är problematisk av flera skäl.

För det första antyder man att det inte finns rika människor i u-länderna. Det gör det. Ledarna i dessa länder är i vissa fall dollarmiljardärer, har jag hört. Det är i alla fall inte så att alla bor i hyddor i bushen. Det finns städer där det bor människor med dator, mobiltelefon etc.

Om man bortser från detta och anser att "u-länderna" är bushen  och att allt annat är i-länder, så finns det två sorters i-landsproblem. Det ena är sådana som är kopplade till att man är rik. Några exempel på detta är att mobilbatteriet tar slut för fort eller att mobilen inte har alla funktioner man vill att den ska ha. Det andra är sådana problem som anses vara så små att man inte bryr sig om dem om man har viktigare problem.

Vad gäller den första kategorin, så stämmer ju det att det är ett i-landsproblem, men vi är faktiskt ett i-land, så varför skulle vi inte få störa oss på det? Den andra kategorin är inte alls i-landsproblem. Även människor som har svårt att få mat för dagen, irriterar sig på småsaker. Så fungerar vi som människor. Om de fattiga i Afrika skulle använda all sin tid till att sova, arbeta ihop så mycket mat de kan få, äta maten och använda resten av tiden på att klura på hur de ska slut vara fattiga (alternativt åka till staden och demonstrera mot att staten och i-länderna inte gör mer för att bekämpa fattigdomen) skulle det inte göra så stor skillnad. Därför använder de sin tid till att exempelvis måla dekorationer på krukorna som de hämtar vatten i. Jag känner mig säker på att någon kan bli sur om någon annan målar fel, även om det är något som hade kallats "i-landsproblem" om det hade hänt i Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar