Beskrivningsbild

Beskrivningsbild
Kontakta mig på danielgiertz caspianandmiranda com

Sökning

Om du har hittat den här bloggen genom att googla och inte förstår varför du fick upp den här bloggen, så skriv det du sökte efter i sökrutan nedan, så hittar du det förmodligen.

Sök i den här bloggen

fredag 5 april 2013

Varför nämner ingen arbetsgivaren?

Några argument som nämns till försvar för kvoterad/individualiserad föräldraförsäkring är att sociala normer tvingar kvinnan att ta större delen av föräldraledigheten, samt att arbetsgivare undviker att anställa fertila kvinnor då de kommer att vara hemma mer. Det kan mycket väl vara sant, både det ena och det andra. Sedan kan man argumentera emot de ståndpunkterna.

En aspekt som som alla verkar glömma är arbetsgivarens situation. Även om vi antar att alla kvinnor som tar ut större delen av FF och alla män som låter dem göra det, gör det frivilligt, och även om vi antar att ingen arbetsgivare väljer bort en kvinna av rädsla för att hon ska ta ut mycket föräldraledighet, så är det helt enkelt inte rättvist att den ena arbetsgivaren ska behöva hitta vikarier för 420 dagar, medan den andre bara ska ha det problemet för 60 dagar.

För en stor arbetsgivare jämnar det ut sig, då det inte är statistiskt troligt att väldigt många tar större delen av ledigheten och då det alltid finns någon som kan jobba över. För en småföretagare kan det vara ett gissel om det blir så att de flesta är borta mycket. Jag tillhör ett parti som brukar ta upp argument liknande detta när man pratar om las och om sjuklöneansvar, men vad gäller föräldraledighet har jag inte ens hört det från andra centerpartister.

Att föra över ledighet bör enbart vara tillåtet om arbetsgivaren godkänner det eller det finns speciella skäl, exempelvis sådana som nämns i dagens DN. Jag har utvecklat detta i ett tidigare inlägg.

Uppdatering: Det här blogginlägget fungerar också som svar på artikeln som är med i Dagen idag 3/10. "Oturligt" nog för Amanda Agestav, har Dagen i samma nummer en nyhet om att jämställdhet, i form av exempelvis lika ansvar för barnen, stärker kärnfamiljen (den där som Kristdemokraterna brukar vilja värna) och minskar risken för skilsmässa.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar