Beskrivningsbild

Beskrivningsbild
Kontakta mig på danielgiertz caspianandmiranda com

Sökning

Om du har hittat den här bloggen genom att googla och inte förstår varför du fick upp den här bloggen, så skriv det du sökte efter i sökrutan nedan, så hittar du det förmodligen.

Sök i den här bloggen

måndag 31 december 2012

Nyårskrönika med tillbakablickar sedan 2009

Några saker som hänt under de senaste åren:

2009 investerar amerikanska staten i privata företag. Opinionsbildare blir upprörda och säger att USA blir socialistiskt och kommer att bli som Sverige. Fredrik Reinfeldt begär en ursäkt för att någon anser att Sverige är dåligt.

Jag skojar så klart. Man har rätt att tycka vad man vill om Sverige. Fredrik Reinfeldt har inte begärt en ursäkt. Däremot gjorde The Daily Show ett humoristiskt reportage om uttalandet.

2010 är det riksdagsval. Partierna kan köpa reklam i TV4. Agneta Börjesson (Mp) uppmanar riksdagspartierna till bojkott och säger att Sverige inte ska bli som USA. Barack Obama kräver att Börjesson ber om ursäkt för denna förolämpning mot USA.

Haha. Jag skojade nu också. Självklart respekterar Barack Obama att alla inte ska behöva tycka att USA är bra.

2011 säger Jenny Lundkvist, ledamot i Söderköpings kommunfullmäktige, att det är viktigt att Söderköping behåller sin småstadsidyll och inte tar Barcelona eller New York som föredömen. Representanter för Barcelona och New York kräver en ursäkt.

Ni börjar förstå principen nu. Även detta var ett skämt. Det ligger dessutom ingen sanning i att någon i Söderköping gjort uttalandet i fråga. Det var rent hypotetiskt.

Jag vet inte årtalet, men en Facebook-grupp startar med namnet Stockholm är inte Bullerbyn. Vimmerby kommunfullmäktige tycker att gruppskaparen ska byta namn på gruppen, och framföra en ursäkt till Sevedstorp (som är den by Astrid Lindgren tänkte sig att Bullerbyn-berättelserna utspelade sig i) för denna förolämpning mot Sevedstorp.

Guess what? Det var ett skämt, det också.

2012 blir Olle Ytterberg, kommunalråd i Arboga, uppringd av media angående att kommunalrådet Muharrem Demirok har sagt att Linköping ska bli mer som Barcelona och mindre som Arboga vad gäller samhällsbyggnad. Ytterberg svär och säger att Demirok ska tänka på vad han säger, och be om ursäkt.

Otroligt nog inte ett skämt.

På bilderna nedan ser ni att det är skillnad på Arboga och Barcelona. Vilket som är snyggast är helt och hållet en smakfråga. Vill något annat parti (eller för den delen Centerpartiet i en annan kommun) gå till val på att vara eller bli en småstadsidyll "mer Arboga och mindre Barcelona" får de självklart göra det. Märkligt att Ytterberg vill kontrollera andra kommuners visioner.


Bilderna är från arboga.se samt barcelona.es


Å andra sidan kan det ha varit ett taktiskt utspel för att ge Arboga publicitet. Jag kanske inte är den enda som får lust att åka till Arboga pizzeria och köpa en pizza Barcelona bara för ironin i det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

fredag 28 december 2012

Därför har jag undertecknat Adventuppropet

Detta har hänt:

Christer Sturmark har i somras skrivit en debattartikel om att svenska kyrkan ska avkrävas att upplåta sina kyrkor åt skolavslutningar utan att få låta någon representant för kyrkan få tala eller få utforma vad som där sker. Detta ska man ha rätt till för att staten betalar för att kyrkorna inte ska förfalla. Därför tillhör de allmänheten enligt Sturmark.

Dagen har startat en namninsamling kallad Adventsuppropet, som kräver att skollagen ändras så att man ska kunna ha avslutningar i kyrkan med ett kristet innehåll.

18 pastorer har skrivit ett debattinlägg där de anser att inlägget är problematiskt. Daniel Grahn och Tommy Dahlman har svarat. Pastorerna har svarat på svaret.

Här är alla relevanta länkar:  Christer Sturmark i Aftonbladet Debatt mellan Ulf Bjereld och Christer Sturmark Artikeln om att uppropet är problematiskt Daniel Grahns första svar 121220 De adertons svar på svaret Daniel Grahns andra svar 121228 Tommy Dahlmans inlägg i debatten

Mitt främsta skäl till att skriva under är att det är oförskämt att förvänta sig att en ideell organisation ska upplåta sina lokaler åt en myndighet, betala uppvärmning och städning, se till att någon låser och låser upp och eventuellt får fram någon som spelar musik, utan motprestation. Dessutom har många inom Svenska Kyrkan en syn på kyrkorummet som heligt. Man inviger en nybyggd kyrka. Sedan är den heligt rum och man har inte världsliga aktiviteter där. Ska man sälja kyrkan någon gång i framtiden, avinviger man den först. Jag ser inget som helst bibliskt stöd för detta, men jag respekterar Svenska Kyrkans religionsfrihet. Christer Sturmarks argument att staten betalar för att underhålla kyrkorna, håller inte. Det är inte som att Svenska Kyrkan har rätt att vägra ta emot de pengarna, och i stället låta kyrkorna förfalla. Vill Humanisterna verka för att man slutar ge kyrkan de pengarna, får de göra det. De lär inte få igenom det.

Ett annat viktigt skäl är att skollagen numera är utformad så att det inte längre, såvitt jag förstår den, är förbjudet för en lärare att säga att ett visst parti är det bästa partiet, eller att på annat sätt vara hur subjektiv som helst i politiska, filosofiska och ideologiska frågor. Däremot ska utbildningen, inte bara undervisningen, vara konfessionsfri. Kyrkan kan och bör inte kräva att skolor ska göra studiebesök i olika samfund i grupparbeten på religionskunskapen, men nog bör en lärare ha möjlighet att få göra det. Skollagen kan användas också för att inte låta kristna grupper få ha bokbord på skolor. Nu var det visserligen avslutningarna som gjorde att uppropet blev aktuellt, men en ändring måste ske om partier och ideologiska förbund ska ha rätt att gå ut i skolor och ha bokbord, men inte kristna. Om skolan hör av sig till kyrkan och ber att få låna kyrkan på avslutningsdagen 13:00, kan kyrkan svara "nej, men vi kan ha en gudstjänst då, för att fira att skolan slutar, så kan ni se till att eleverna vet om det och är lediga så dags". Med nuvarande skollag vore det tveksamt om lärarna ens får berätta det på skoltid. UPPDATERING 130102: Och här fick jag beviset på att jag har rätt. Det är till och med värre än jag trodde. Här får en kristen skolgrupp inte ens låna ett rum på samma villkor som andra skolgrupper för interna samlingar, med hänvisning till den konfessionsfria skollagen.

De aderton skriver i sin artikel "[b]ilden av att vi måste slåss för något är också intressant eftersom vi följer en Herre som 'var som lammet som leds till slakt'". Väldigt långsökt med tanke på att detta enbart syftar på att Jesus inte öppnade sin mun och försvarade sig mot anklagelserna när han skulle dömas till korsfästelse. Att vi är kallade att ge upp våra rättigheter är inget som står i det bibelord som de hänvisar till heller. Det står bara där att Paulus kunde finna en glädje i förföljelsen när den kom, inte att han inte försökte undkomma den. Jesus kritiserade den laglärde som bjudit honom på middag och inte höll sig till vanligt hyfs enligt den tidens normer. Jesus avkrävde soldaten som slog honom en förklaring. När Paulus blev piskad, påtalade han att han var romersk medborgare och därför enligt lag inte fick piskas. Självklart ville inte Paulus att staten skulle piska kristna som inte var medborgare heller, men han utnyttjade lagen när den var till hans fördel. När de ville släppa honom ur fängelset i hemlighet, vägrade han att lämna fängelset innan han fick en personlig ursäkt för hur han behandlats. Petrus flydde från fängelset när en ängel hjälpte honom med det. När alla portarna till staden stängdes för att man skulle fånga Paulus, lät Paulus sig firas ut i en korg. Eller ska Open Doors lägga ner sin verksamhet för att bekämpa förföljelse av kristna?

De aderton skriver också att kristendomen inte ska ha en särställning i lagen. Ingenstans i Adventsuppropet står det att det ska stå i lagen att man ska ha avslutningar i kyrkan. Det handlar om vad skolan efter att ha lyssnat på eleverna vill, beslutar, de kan på samma sätt besluta att ha avslutningen i ett hindutempel. Visserligen är det troligare att eleverna väljer kyrkan än hindutemplet, men det beror på att vi har ett samhälle där fler är kristna alternativt positiva till kyrkan. Vi ska ha en sekulär stat, men vi behöver inte ha ett sekulärt samhälle.

Christer Sturmark nämner i sin debatt med Ulf Bjereld att det finns föräldrar som vuxit upp i strikta frikyrkohem och därför mår dåligt över att behöva höra på en präst. Penn och Teller säger i sitt program om sensivitetsträning att om man är i krig och folk skjuter pilar mot en, finns det två saker man kan göra. Man kan oskadliggöra alla som skjuter eller man kan skaffa sig en sköld. Den som mår dåligt av att höra någon tala om Gud, bör gå i KBT. I vårt samhälle kan man stöta på folk som talar om Gud på torgmöten. Man kommer allt som oftast att inbjudas till vigslar där Gud nämns. Skolavslutningar blir ett av ens minsta problem.

En sak som är oväsentlig för diskussionen, men som ändå är kul att nämna är att det i Sturmarks artikel står "[v]ill prästerna välsigna barnen eller be bönder får de göra det alla andra dagar på året när kyrkan är öppen för allmänheten". Jag vet att det förekommer att man gör "tyrckfel" men eftersom artikeln lades ut för över ett halvår sedan, borde någon ha upptäckt det. får se om det ändras efter att jag har pingat detta blogginlägg.

Bibelord som hänvisas till i detta inlägg eller i artiklar: Psaltaren 22, Jesaja 53, Jeremia 29, Amos 5, Sakarja 9, Lukas 7, Johannes 13, Johannes 18, Apostlagärningarna 9, Apostlagärningarna 12, Apostlagärningarna 16, Romarbrevet 13, 2 Korintierbrevet 12, Filipperbrevet 2, 1 Timotierbrevet 2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

tisdag 25 december 2012

Vinterljus

Om man vill gå Vinterljus, kan man gå till kommunens hemsida och skriva ut kartan. Man kan annars ladda ner appen eller gå utan karta också. Om man inte vill slösa så mycket trycksvärta som man gör om man skriver ut kommunens karta, kan man skriva ut den här i stället. Ja, jag vet att den inte blev så snygg. Jag bara öppnade bilden i ett redigeringsprogram och valde "invertera färg". Men man sparar trycksvärta. De har glömt att i broschyren tala om vad Arrendals Scenarium är för något, men man kan läsa om det här.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

torsdag 6 december 2012

Handskakningsdomen

I förra veckan var det en debatt om religionsfrihet, rapporterar Dagen.

"Humanisternas ordförande och kvällens moderator Christer Sturmark lyfte exemplet på det uppmärksammade handskakningsmålet, då en muslimsk man tilldömdes skadestånd för att han fått a-kassan indragen efter att han vägrat ta en kvinnlig företagsledare i hand.

 Domen har tidigare försvarats av riksdagsledamoten Tuve Skånberg (Kd), men inför frågan om han skulle försvara någons rätt att – av religiösa skäl - inte hälsa på en person av annan hudfärg, blev svaret nej."

För det första tycker jag att det är fel att hävda att handskakningsdomen handlar om religionsfrihet. Det handlar om att någon som vill ha ett jobb och är beredd att göra det bra, får indragen a-kassa för ett smärre etikettsbrott. Att söka arbete borde handla om att övertyga om att man vill ha jobbet och har intention och förmåga att göra det bra. Dessutom finns det prejudikat på att man till och med kan säga rent ut till en arbetsgivare att man inte vill ha jobbet, utan att för den skull förlora a-kassan.

För det andra håller inte jämförelsen med att vägra ta svarta i hand. Som jag sade när jag träffade Christer Sturmark i Linköping, så håller den jämförelsen enbart om det rör sig om en bisexuell vit människa som vägrar att ta svarta i hand, då hen enbart tänder på svarta, och inte vill bli sexuellt frestad. Det må vara nojigt, men inte förtryckande.

Några jämförelser:

1. Mördare och våldtäktsmän får mat i fängelset, utan att behöva betala den själva. Dessutom får de massor av andra saker (kabel-tv, terapi) på statens bekostnad. Varför ska man behöva riskera att svälta ihjäl om man vägrar ta en kvinna i hand, men inte om man mördar någon? Är vägran att skaka hand värre än mord?

2. När man har begått ett brott, får man en prick i polisregistret. Ska folk med prick i polisregistret, som ju själva har valt att begå brottet, få a-kassa eller soc? Man har ju gjort sig svår på arbetsmarknaden. Jag skulle tro att de flesta hellre anställer någon som artigt avböjer att ta i hand, än någon som har en prick för att ha bestulit, svindlat eller trakasserat någon.

3. Tänk om någon begår ett brott som inte går att betrakta som civil olydnad och sedan försvarar brottet. Kanske en kille tafsar på ett flertal tjejer (klämmer på bröst, stjärt, slida). När han sedan blir anmäld och fälld, skriver han, under sitt riktiga namn, ett blogginlägg som heter "jävla fittor" där han skriver hur dumma i huvudet tjejerna är som anmäler en sådan småsak. Den här killens blogg är det första man får upp om man googlar hans namn. Överst på hans blogg finns en widget som heter "populära inlägg", där "jävla fittor"-inlägget är det mest lästa. Ska han få a-kassa eller soc även om han vägrar ta bort inlägget?

4. Får man ha en blogg där man berättar att man ofta åker skidor (stor risk för benbrott, där arbetsgivaren får betala sjuklön)?

5. Christer Sturmark hävdade när han var i Linköping att om någon hade varit medicinskt förhindrad att ta i hand, hade hen sjukskrivits eller fått KBT. Han nämnde dock inget exempel på det. Detta är inte en teoretisk fråga. Vissa med Aspergers har så svårt för kroppskontakt att de inte ens kan ta i hand utan att känna obehag. KBT hjälper inte, då det inte är en fobi. Det skulle självklart stämma dåligt med Alliansens arbetslinje att en fullt arbetsför människa sjukskrivs för ett etikettsbrott. Andra med Aspergers undviker ögonkontakt. Ytterligare andra är tystlåtna och har svårt för småprat. Varför bör man inte fokusera på dessa människors arbetsförmåga? Arbetsförmedlingar och arbetsplatser ska vara just arbetsförmedlingar och arbetsplatser, inte kontaktförmedlingar eller vänskapsförmedlingar. Hade den här muslimen inte fått sin a-kassa, hade det slagit mot oss aspergare också. Därefter kan man knappast motivera att någon ska få behålla soc om hen inte pratar om fotboll på fikarasten när andra gör det.

6. Tänk om någon erbjuds ett arbete som innehåller kundkontakter med Tyskland. I Tyskland bastar män och kvinnor gärna nakna tillsammans. Säg att man ofta kommer att behöva åka på affärsresor till Tyskland. Visserligen är det ingen tysk som kräver att man är med och bastar, men om man gör det måste man av hygieniska skäl vara naken. Däremot är det mycket "korridor"-förhandlande i bastun, så man hamnar utanför och missar tillfälle till inflytande om man inte är med i bastun. Därför kräver svenska arbetsgivaren att man bastar. Ska man förlora a-kassan om man inte kan lova chefen att man ska göra det?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,