En aspekt som som alla verkar glömma är arbetsgivarens situation. Även om vi antar att alla kvinnor som tar ut större delen av FF och alla män som låter dem göra det, gör det frivilligt, och även om vi antar att ingen arbetsgivare väljer bort en kvinna av rädsla för att hon ska ta ut mycket föräldraledighet, så är det helt enkelt inte rättvist att den ena arbetsgivaren ska behöva hitta vikarier för 420 dagar, medan den andre bara ska ha det problemet för 60 dagar.
För en stor arbetsgivare jämnar det ut sig, då det inte är statistiskt troligt att väldigt många tar större delen av ledigheten och då det alltid finns någon som kan jobba över. För en småföretagare kan det vara ett gissel om det blir så att de flesta är borta mycket. Jag tillhör ett parti som brukar ta upp argument liknande detta när man pratar om las och om sjuklöneansvar, men vad gäller föräldraledighet har jag inte ens hört det från andra centerpartister.
Att föra över ledighet bör enbart vara tillåtet om arbetsgivaren godkänner det eller det finns speciella skäl, exempelvis sådana som nämns i dagens DN. Jag har utvecklat detta i ett tidigare inlägg.
Uppdatering: Det här blogginlägget fungerar också som svar på artikeln som är med i Dagen idag 3/10. "Oturligt" nog för Amanda Agestav, har Dagen i samma nummer en nyhet om att jämställdhet, i form av exempelvis lika ansvar för barnen, stärker kärnfamiljen (den där som Kristdemokraterna brukar vilja värna) och minskar risken för skilsmässa.
Läs även andra bloggares åsikter om barnuppfostran, vardagsmakt, statlig styrning, jämlikhet, jämställdhet, föräldraskap, föräldrapenning, delad föräldrapenning, kvoterad föräldrapenning, individuell föräldrapenning, arbetsmarknanden, småföretag, sociala normer, Centerpartiet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar